Dag 9 dinsdag 31 juli

Om zeven uur ging de wekker en om 7.30 uur moesten we ons melden bij boer Neels.
IMG_1829.JPG
IMG_1830.JPG
We konden plaats nemen in een soort karretje en kregen dekens tegen de kou. Hij nam ons mee op een tour langs de schapen en de struisvogels. We leerden vooral veel over struisvogels.
IMG_1831.JPGIMG_1832.JPGIMG_1833.JPGIMG_1834.JPG
We gingen ook nog struisvogeleieren zoeken. Loek heeft er zelfs ook nog eentje gevonden.
IMG_1840.JPGIMG_1842.JPGIMG_1843.JPGIMG_1846.JPGGelukkig had Neels ook nog struisvogeleieren in de diepvries dus bij het konden we allemaal van de reuze eieren genieten. De tour was afgelopen om 9.15 uur, want we deden namelijk ook nog een wedstrijdje ’’wie kan het langste op een struisvogelei staan’’ en ze gingen gewoon niet kapot.
IMG_1849.JPGIMG_1850.JPGIMG_1851.JPG
Bij het ontbijt kon je kiezen tussen een struisvogelei of een kippenei. Helaas duurde het wel onwijs lang voordat alle eitjes gebakken waren. We moesten om 14 uur in Knysna zijn voor een township tour en dat was nog maar liefst 240 kilometer rijden. Dus we zaten we erg op de tijd te letten. Maar om 11 uur zaten we weer in de auto en de reis naar Knysna verliep heel voorspoedig.
Om 13.30 uur kwamen we in Knysna aan. Snel zochten we een toilet op. Tot nu toe zijn alle openbare toiletten die we bezocht hebben bizar schoon! Ook deze. Ook bij tankstations weet je soms niet was je ziet. De toiletten glimmen als koninklijke balzalen. Ongelooflijk. Daar kunnen heel veel Fransen nog enorm van leren. En Nederlanders ook trouwens. Ook vind je vaak lekker handzeep en een handlotion in de toiletten en ook hebben we al heel regelmatig meegemaakt dat je losse handdoekjes kunt pakken. Echt een heel schoon land tot nu toe!
IMG_1852.JPG
Na het toiletbezoek moesten we snel iets eten. Net op tijd konden we ons melden voor de tour. We waren met 2 busjes. Het ene busje voor ons gezin en het andere busje voor een ander Nederlands gezin met een Brabantse familie. De tour werd geleid door “Mama Ella” en een collega gids. Ontzettend interessant. We hebben heel erg veel geleerd over het leven in de sloppenwijken. De tour duurde ruim 3 uur. We gingen naar de plaatselijke kapper, bibliotheek, supermarkt (waar je thee per los zakje kon kopen) de schoenmaker en naar Mama Ella thuis. Ella vangt maar liefst 17 kinderen op. Ze doet dit allemaal vanuit een christelijke overtuiging. Ze ziet het als een roeping. De township tours worden gewaardeerd door de bewoners van de townships omdat ze weten dat het geld dat wij betalen ten goede komt aan de gemeenschap. Mama Ella heeft iedereen geleerd dat ze niet mogen komen bedelen bij de toeristen. De toeristen zijn te gast. Het geld dat de tour opbrengt steekt zij in diverse projecten.
IMG_1858.JPGIMG_1860.JPGIMG_1861.JPGIMG_1863.JPGIMG_1864.JPGIMG_1866.JPGIMG_1865.JPG
Ze heeft uitgebreid verteld over de problemen in de townships. De lage lonen, alcohol, veel single moms, werkeloosheid, gebrek aan eigenwaarde (dus denken dat men minder waard is dan een blanke), drugs enzovoort. Maar in Knysna is de township vrij klein. De kleinste van Zuid-Afrika. Er is daarom veel sociale controle en weinig criminaliteit.
IMG_1872.JPG
In Zuid-Afrika is er na 1994 (toen Mandela president werd) veel veranderd voor de armen. Er kwam gratis onderwijs en ieder gezin met kinderen dat minder dan ZAR 4000 per maand verdient (circa €260,00) krijgt een gratis woning met badkamer, 2 slaapkamers en een keuken. Men krijgt dit eenmalig en mag dit huis houden voor het leven. Wat je echter ziet is dat er mensen zijn die alcohol verslaafd zijn en hun huis verkopen en weer in een krot gaan wonen zodat ze het verdiende geld kunnen opdrinken. Kansloos. Daar is Ella ook duidelijk over: je moet zelf wat van je leven maken want in Zuid-Afrika krijg je echt kansen. Er zijn ook veel succesverhalen. Zo liet Ella ons ook huizen zien die waren verbouwd tot een “mansion”. Deze mensen zijn begonnen met een Mandela house en naarmate het beter met hen ging bouwden ze hun huis om tot een soort villa. Erg leuk om te zien.
We stopten ook bij een schoenmaker waar Sepp en Finn beiden een bandje hebben gekocht.
IMG_8047.JPGIMG_8049.JPG
De tour was dus heel positief, we eindigden in de woonkamer van Ella met een kop thee, een les Xhosa (de taal die men spreekt) en een drum- en zangsessie. Een hele ervaring!


Na de tour reden we naar onze Beach Villa aan Keurboomstrand. Kon het contrast groter zijn?! We wisten werkelijk waar niet wat we aantroffen! Een villa met 4 badkamers en 4 slaapkamers, een mega keuken, woonkamer, een garage met afstandsbediening voor de deur, een droger en een wasmachine….en een uitzicht op zee. Echt niet normaal! De accommodaties overtreffen tot nu toe vrijwel alles van onze USA trip. Dit is een klasse apart! Je betaalt hier duidelijk minder voor meer. Veel meer! Het is ongelooflijk!
Nadat we vol verbazing ons huis hadden bewonderd moesten we al weer de auto in om wat te gaan eten. We hadden namelijk helemaal geen tijd gehad om inkopen te doen. We hebben aan het strand gegeten bij Enrico’s. Een Italiaan met heerlijke pizza’s, pasta’s en andere goede gerechten. Lekker gegeten! We waren het tijdens het eten er allemaal wel over eens: morgen gaan we alleen maar boodschappen doen en verder echt helemaal niks! We hebben na zoveel dagen iets doen, en zo veel indrukken echt wel eens behoefte aan niks doen. En we hebben nu zo’n schitterende villa, het zou zonde zijn om hier niet optimaal van te genieten! Dus morgen: relax dag!
IMG_8054.JPGIMG_8070.JPG