Dag 13 zaterdag 4 augustus

Eén ding is zeker: de badkamer van Tsitsikamma lodge gaan we echt niet missen! Getver, heel erg bruin en geel uitgeslagen sanitair en de douche was niet meer dan een pisstraaltje. We zijn wel erg verwend de laatste dagen natuurlijk maar dit was wel een beetje jammer.
Na het ontbijt gingen we meteen door naar de volgende de bestemming: Lalibela Game Reserve. We kwamen om 13 uur aan en werden ontvangen met koffie en thee. We kregen een video te zien waarin uitgelegd werd waarom er zoveel bos gekapt werd in het de Reserve. Dit is omdat de huidige eigenaren de oorspronkelijke bomen en planten terug willen hebben en alle Europese bomen (dennen met name) moeten het veld ruimen omdat ze hier niet horen. Ze slurpen veel te veel water op en er kan helemaal niets onder de bomen groeien. Wel goed om de video te zien want het maakt meteen wel duidelijk waarom je zoveel omgehakte bomen zag.
Vervolgens lieten we de auto achter en maakte we kennis met Walker, onze eigen ranger. Hij bracht ons, samen met onze bagage, naar de lodge. Dit rit ging met “onze” safari Landcruiser dwars door het gebied. Het was circa 25 minuten rijden en onderweg zagen we een gigantische schildpad die de weg overstak en verschillende zwijntjes.
Eenmaal bij de lodge aangekomen werden we allervriendelijkst verwelkomd met een fruitcocktail en kregen we een rondleiding door Lee die ook een jaartje in Nederland au pair was geweest. Dus de rondleiding was half Nederlands. Best handig voor de kinderen. Toen we ons huisje toegewezen kregen bleek dat alle compleet nieuw was! Net 4 dagen geleden was alles opgeleverd. Het was werkelijk schitterend! Zo stijlvol en mooi gedaan. Echt prachtig. Er waren 2 slaapkamers en Loek en Finn hadden twee bedden in de woonkamer.


Iedere dag ziet de dag op Lalibela er hetzelfde uit:

  • 5.30 uur wake-up call
  • 6.00 uur licht ontbijt
  • 6.30 uur ochtendsafari
  • 9.30 uur einde safari
  • 10.00 uur brunch
  • 14.00 uur lunch
  • 15.30 uur avondsafari
  • 18.30 uur einde safari
  • 19.00 uur diner

Dus we vielen meteen met de neus in de boter. Om 14 uur stond er een overheerlijke lunch voor ons klaar. Drankjes: bestel maar wat je wilt! En wilt u vanavond drinken tijdens de pauze op safari? “Any wine for you madam?” “Would you like to have some hot chocolate?”. Je kon werkelijk alles krijgen!
Om 15.30 uur gingen we weg voor onze eerste safari.

IMG_2151
Giraffen en zebra’s, later zouden we ze van dichterbij zien

Warm gekleed en we kregen van Lalibela super goede stevige gevoerde poncho’s en dekens. Eerst denk je nog: met die kou zal het wel meevallen. Het was de avond 17 graden! Maar koud dat we het hadden! Ongelooflijk.
IMG_2152
de Red Hartebeest

Alleen Sepp was zo slim meteen een poncho aan te trekken maar de rest wachtte tot de pauze en toen waren we al tot op het bot verkleumd.
WhatsApp Image 2018-08-06 at 20.19.21
Alex had een biertje besteld voor in de pauze. Hij wist ook: morgen neem ik wat warms. Tijdens onze eerste safari zagen we meteen al prachtige dieren en leerden we veel. Walker vertelde veel over de dieren en je kon alles vragen wat je maar wilde. Het leuke was ook dat we een boekje hadden gekregen waarin je kon aanvinken welke dieren je gespot had. Finn hield dit heel trouw bij voor ons allemaal.
IMG_2188
een prachtige kudde olifanten

IMG_2185
IMG_2160
papa, mama en kind worden 24 uur per dag bewaakt door een anti-stropersteam

Bij terugkomst bij de lodge stonden er mensen je op te wachten met warme handdoekjes met vanillegeur. Niet normaal! Vervolgens kreeg je meteen een warm drankje aangeboden (de kinderen zonder alcohol, de ouders mét) en nam je plaats bij het haardvuur. Na circa een half uurtje werd je uitgenodigd om aan tafel te gaan. We zaten met alle gasten aan één grote lange tafel. We waren in totaal met 13 personen, wij dus met 6, een Brits echtpaar met hun zoontje Thomas, een Zuid-Afrikaans echtpaar en een Brits echtpaar die al voor de 4e keer in Lalibela waren omdat ze inmiddels in Zuid-Afrika waren komen wonen en gek waren op safari’s.
Wederom: heerlijk gegeten. Een super gezond en lekker warm buffet met groente, heerlijk mals vlees (steak van kudu), rijst, aardappels, diverse groentes….en daarna volgde een toetje en kon je kiezen van een kaasplateau wat je maar wilde. Was je glas wijn een seconde leeg dan werd er zo weer bijgeschonken (als je niet ingreep tenminste).
Daarna weer terug naar de lodge. Ik al strompelend want ik had natuurlijk een MEGA spierpijn van de dag ervoor en die enorme kou tijdens de safari had me ook niet bepaald goed gedaan. Snel naar bed. We wisten dat om 5.30 uur de wekker weer zou gaan. Toch lig je dan een beetje onrustig te slapen ondanks dat de bedden fantastisch waren. Maar wat een geweldige eerste dag op Lalibela. Nu al een ervaring om nooit te vergeten!