Dinsdag 30 juli Fietsen door Krka National Park

Zoals we ons gisteren hadden voorgenomen wilden Alex en ik vandaag gaan fietsen. In de eerste instantie dachten we nog: in de ochtend fietsen en in de middag naar de watervallen. Maar Mette merkte terecht op dat we beter de dag erna konden gaan want in de middag zouden wij daar dan vast geen zin meer in hebben en dan konden zij een lekker dagje relaxen aan het zwembad. Helemaal waar!

Vanmorgen hadden we een heel uitgebreid ontbijtbuffet. Alles was wat anders dan anders wat dan meteen Finn en Sepp niet zo zint. Maar al met al konden ze toch voldoende eten omdat er ook lekkere Nutella pannenkoeken waren. Er waren ook diverse soorten worst, gegrilde groente, zoete broodjes en heel veel soorten fruiten. Alex moedigde me aan ook een paar pannenkoeken te eten als brandstof voor de fietstocht.

Rond 9 uur waren we klaar voor vertrek. We hadden de route gevonden online en gedownload via Google Maps. Ook hadden we een papieren fietskaart bij ons maar dat is erg onhandig en de kaart werd uiteindelijk ook drijfnat van het zweet.

De route

We gingen een route van 58,8 kilometer fietsen die vrijwel direct aansloot op de weg waar ons hotel aan ligt. We wisten wel dat we nog entreetickets voor het park moesten kopen maar we hoefden niet eerst helemaal naar het officiële startpunt in Skadrin. Dat was dus ideaal om meteen bij je eigen voordeur te kunnen beginnen. De route stond heel erg goed aangegeven met blauwe bordjes. Deze route zijn pas vorig jaar ontwikkeld en ook heel veel wegen zijn helemaal nieuw.

Een route van bijna 60 kilometer moet normaal goed te doen zijn maar ik zag er wel tegenop want ik had gezien wat voor enorme bergen je hier moet beklimmen. Je komt hier ook vrijwel geen fietsers tegen. Op de hele route van vandaag zijn we ook slechts 2 tegenliggers tegengekomen. Ook de hitte is eigenlijk abnormaal. Wie gaat er nu fietsen met 30 graden? Eh….wij dus.

De route was ongelooflijk. Wat je aan natuur ziet, en hoe heerlijk het onderweg ruikt naar dennenbomen en kruiden, dat is echt ongekend. De route was eigenlijk ook vrij rustig. Alleen in de plaats Skadrin, waar bezoekers parkeren voor entree tot het Natioale Park Krka, was het heel druk.

De eerste 12 kilometer naar de waterval Roski Slap was echt een makkie. We kochten daar tickets voor 2 dagen en reden het park binnen. Prachtig. Maar al snel begon de eerste, verschrikkelijk pittige klim. Gelukkig kan Alex mij goed coachen en tips geven maar pfff, heel pittig!

Vervolgens ging het af en toe krankzinnig hard naar beneden, ook voor het afdalen had Alex me goede tips gegeven. Op een gegeven moment stond er qua snelheid 67 kilometer op de teller. Hard! Terwijl tijdens het klimmen je maar 8 kilometer per uur gaat op sommige stukken. Dat afdalen is ook een kwestie van heel goed concentreren. Ik had pijn in mijn handen van het remmen. Heel fijn dat het niet druk is op deze wegen!

Er volgenden nog diverse beklimmingen en afdalingen en in Skadrin hielden we rust en namen we koffie, cola en een stuk taart. Ondanks dat we “slechts” 28 kilometer hadden gefietst was ik wel echt aan een pauze toe. De taart was heerlijk, een lokale specialiteit, gemaakt van walnoot en amandel. Je vindt het recept hier.

Tosti eten bij het zwembad

In de tussentijd vermaakte de kinderen zich aan het zwembad, en keken ze filmpjes op de telefoon. Ze bestelden lekker tosti’s en kwamen de middag dus prima door.

Het laatste deel van de route bevatte de kloof waar ik al de hele dag tegenop zag. De Cikola Canyon. Op de heen weg waren we hier al doorgereden en toen zei ik al tegen Alex “Ik ga hier dus echt niet fietsen!”. Maar dat deed ik dus wel. Op een gegeven moment ben ik afgestapt en heb ruim 2 kilometer gelopen met de fiets aan de hand. Het was te steil! Zelfs Alex kreeg de trappers maar moeizaam rond. Bovenaan de kloof wachtte hij op mij.

Bij de kloof maakten 2 Nederlanders een foto van ons

Al met al was het een geweldige ervaring maar gezien de zwaarte en de hitte had de tocht werkelijk geen kilometer langer moeten duren. Ik voelde een stevige koppijn opkomen en heb eerst onder een koude douche gestaan en daarna een klein uurtje geslapen. Gelukkig werd ik hoofdpijn vrij wakker.

Terwijl ik bij het zwembad de blog schreef kon ik verder bijkomen met een tosti die Alex voor me besteld had.

In de avond hebben we wederom hier gegeten. Heerlijk eten voor een goede prijs. Morgen dan toch echt met z’n allen naar de watervallen!

4 comments

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s