Dag 2 dinsdag 24 juli

Heerlijk geslapen vannacht. We lagen er laat in maar de jongens waren om 8 uur al wakker en zaten al lekker op de bank met de iPad.

Op pad voor het ontbijt. We liepen nogal om achteraf gezien maar we kwamen uit bij Velo Telo waar we een ontbijt aten.

IMG_6982

Daarna op excursie naar Robbeneiland. We zouden met de boot van 11 uur gaan. Maar we vertrokken pas 11.45 uur. Het was maar een boottochtje van 20 minuten maar het duurde ons lang genoeg. Diverse mensen gingen kotsend op het dek staan en wij hadden het ook niet al te fijn….de zee was best ruw en het bleek dat de tour ervoor, die van 9 uur dus, was afgelast.

IMG_6985
De boot naar Robbeneiland

Op Robbeneiland moesten we plaatsnemen in de bus maar die kon ook nog niet zomaar weg want er was een pinguïn onder gekropen! Toen de bus heel voorzichtig met heel veel hulp van omstanders dan toch op gang kwam kon de tour beginnen. We hadden afgelopen vrijdag samen met de kinderen de film “A Long Walk to Freedom” gekeken over het levensverhaal van Nelson Mandela. Zodoende waren de kinderen wel aardig voorbereid. De tourguide gaf ontzettend veel informatie over apartheid, de geschiedenis van 400 jaar Robbeneiland en welke les we vandaag de dag nog kunnen trekken uit het verhaal van de totstandkoming van een nieuw Zuid-Afrika. Ontzettend bevlogen verteld en heel boeiend voor Alex en mij maar de kinderen verstonden er “geen reet” van. Dus die vonden het tamelijk saai. Tijd voor vertaling was er nauwelijks want de tourguide benutte iedere vrije minuut.

IMG_1365

IMG_1357
De Tafelberg in de mist

IMG_1358

Tijdens de tour was er even tijd voor een fotostop. De Tafelberg zie je op de achtergrond inclusief een dikke laag mist. Dit wordt ook wel de tablecloth genoemd, het tafellaken. Later die dag zagen we de Tafelberg nog heel mooi met een blauwe lucht.

Het tweede deel van de tour bestond uit een rondleiding door de gevangenis. Dit werd gedaan door een oud politiek gevangene. We hadden niet de beste gids aan deze man. Helaas. Hij deed ontzettend zijn best en vertelde een heleboel in één lange stortvloed aan woorden, behoorlijk monotoon. Best een beetje jammer want je zag ook gidsen die echt interactie met hun groep hadden en soms zelfs, ondanks het beladen onderwerp, tijd hadden voor wat humor.
IMG_1368

IMG_1370
In de B sectie zat Nelson Mandela gevangen

IMG_1371

IMG_1372
De kleine cel van Nelson Mandela

IMG_1373IMG_1375
Maar ja….al met al indrukwekkend om te horen en te zien en we hebben de cel van Nelson Mandela in het echt gezien. Tijdens de film “A long walk to freedom” dachten wij al: wat een kleine cel! Nou, als je er voor staat is het nog erger! En daar heeft hij dan 18 jaar in doorgebracht. Ongelooflijk.

Op de weg naar buiten kwamen we ook nog een koppeltje pinguïns tegen.
IMG_1378IMG_1377

Daarna terug naar Kaapstad. Tijd voor een beetje shoppen. We hebben onze ogen uitgekeken in de supermarkt van de Waterfront. Wow! Lekker, veel, schoon, groot…..We hebben inkopen gedaan voor het avondeten en daarna hebben de kinderen nog even gezwommen in het verwarmde buitenzwembad.
IMG_1392IMG_7023IMG_7019IMG_7040

In het appartement aten we pizza, lasagne en salade en was er tijd om te chillen…Het is hier vroeg donker en je wordt hier vanzelf wel lekker slaperig dus vanavond vroeg naar bed!