Donderdag 18 juli Ljubljana

Vanmorgen moesten we vroeg op want om 8.30 uur (uiterlijk) wilden we in de auto zitten. Om 10 uur hadden we namelijk een fietstour in Ljubljana geboekt. We wilden eerst ontbijten, ik was in de volle overtuiging dat dat vanaf 7 uur kon, maar het kon pas vanaf 8 uur. Dan alles eerst inpakken maar! Vervolgens zaten we om 8 uur aan het ontbijt en om 8.30 uur verlieten we een mistig Bohinji. Gelukkig hadden gisteren helder weer!

Volgens plan arriveerden we om half 10 bij ons appartement waar we gratis alvast mochten parkeren. Het appartement zou om 15 uur beschikbaar zijn. Maar helaas stond daar nog een busje van de vorige huurders dus parkeerden we ergens verderop. We waren precies om 10 uur bij het standbeeld op het plein waar we hadden afgesproken met Milos van Watermelon Bikes.

We kregen fijne fietsen en maakten een route door de start. Veel stops en heel veel info over deze relatief kleine stad. Zomaar 280.000 inwoners en dat voor een hoofdstad! Je kunt prima door de winkelstraten fietsen, het is echt niet zo druk als dat je van een hoofdstad zou verwachten.

Hier geen mega highlights zoals in andere grote Europese steden. Wel is er ongelooflijk veel werk te bewonderen van Jože Plečnik, een architect die bouwde in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Zijn naam werd heel wat keren genoemd. Bij de De Tromostovje, de naam betekent ‘Drie bruggen’, naar analogie van de drie bruggen over de rivier de Ljubljanica en nog bij talloze andere bruggen en de o.a. de nationale bibliotheek werd zijn naam genoemd.

Onze tocht op Google Earth
Onze tocht op Google Earth

De gids vertelde ook veel over deze groene hoofdstad met een populaire burgemeester die veel maatregelen heeft getroffen waar de bewoners heel blij mee zijn. Ik heb ‘m even gegoogeld maar deze man, Zoran Janković schijnt hij te heten, is ook al eens opgepakt voor fraude. Maar goed, onze gids was vol lof. Ze hebben nu een schone, autovrije binnenstad en je mag hier gratis studeren aan de universiteit.

We hebben ook nog graffiti gekeken bij Metelkova Mesto. Een echte uitgaansplek waar kunstenaars wonen en werken.

De hele stad voelt kalm en rustig. We hebben al met al nog geen 8 kilometer gefietst en dan heb je het idee dat je een vrij groot deel van de stad hebt gezien maar er zijn ook 4 uur durende tochten dus er is vast nog veel meer te zien.

Na de fietstocht hebben we geluncht in de binnenstad en gingen we vervolgens naar ons appartement om de auto nu wel gratis te kunnen parkeren. De schoonmaakster was nog bezig dus we hebben de koffers binnen gezet en zijn gaan wandelen naar het kasteel boven op de heuvel. Een pittige klim van maar een kwartiertje maar warm! Maar het uitzicht over de stad was heel mooi. Finn en Loek waren voornamelijk erg enthousiast over alle Pokémon die ze tijdens de wandeling konden vangen.

De wandeling naar beneden was een makkie en we hebben heerlijk, echt fantastisch goed ijs gegeten bij Vigo. Volgens de gids de beste ijswinkel “in town”. Daarna naar het appartement voor een kleine “siesta”. Dit betekent eigenlijk voor de kinderen “maximaal gebruik maken van wifi”. Voor Alex betekent dat in deze periode “Tour de France kijken”, en ik….ik upload de foto’s en schrijf de blog.

De keuken in het appartement was meer een pijpenla en Alex zei “Daar ga je toch vanavond niet koken?”. Hij was het in ieder geval dus niet van plan.

Na de “siësta” gingen we op zoek naar een restaurant. Altijd tricky in een hoogseizoen in een stad en dan met 6 personen. En dan wil je altijd wel een restaurant dat een beetje ok scoort op Tripadvisor. Het eerste restaurant van de lijst zat vol. Het tweede had zowaar een tafeltje. Geluk! Heerlijk gegeten, Alex en ik kozen Sloveense pasta’s, Mette en Loek zalm en Finn en Sepp biefstuk. De lekkerste die Sepp ooit had gegeten zei hij.

Daarna stond een bezoek aan het Museum van de Illusies op het programma. Het leek Sepp en Loek wel leuk maar Finn en Mette stonden er nog niet bepaald om te springen. Finn dacht dat we naar een museum van illustraties gingen en Mette was er van overtuigd dat we naar het museum van de illuminaties gingen. Jaja….Je kan alles 100 keer vertellen maar luisteren….ho maar. Finn vroeg vanavond nog in welke stad we eigenlijk waren. Zo gaat dat. Maar het museum was een succes. Echt heel leuk. Niet overdreven groot en volop kans om leuke foto’s te maken.

Wie is er groter?

Wie is wie?

Kijken en je verbazen. Hoe zit dat met die olifant?

En de wereld op z’n kop foto’s.

 

Na het museum weer een korte wandeling terug maar het appartement.

Het is een gezellige, compacte, schone en mooie stad. Geen stad om dagen te verblijven maar wel heel leuk voor een kort bezoek. Morgen gaan we naar Kroatie, naar Trogir aan de kust.

 

 

One comment

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s